dilluns, 29 de març del 2010

Article d'opinió: el significat d'un vot

ARTICLE PUBLICAT AL NÚM. 540 DE LA REVISTA GROC

Un vot no és un tros de paper. Un vot és una paraula, és una resposta, és un instrument per canviar el món. La plataforma ciutadana Balaguer Decideix entenem que un vot, qualsevol vot, és un exercici pràctic de llibertat que, més enllà dels discursos per quedar bé, representa un compromís amb allò públic i implica un acte previ de pensament i de reflexió que té un valor en ell mateix. Perquè la democràcia també és aprendre a pensar, i ensenyar-ne.

En el cas de la consulta popular sobre la independència que proposem a la ciutadania per al proper 25 d’abril, es plantegen tres opcions de vot. Les dues primeres, el SÍ i el NO, és clar que representen l’acord o el desacord amb la pregunta plantejada. Però, com en qualsevol consulta o en qualsevol elecció, pot ser que hom no se senti representat per les opcions presents. I és perfectament legítim considerar que la opció pròpia, per exemple el federalisme, o el retorn a la uniformitat estatal, o qualsevol altra, no queda reflectida en les opcions afirmativa o negativa.

En aquests casos la opció que considerem més legítima és el VOT EN BLANC. El vot en blanc significa que cap de les opcions presents ens resulta prou satisfactòria però, a la vegada, reconeix el dret a la participació democràtica a través del vot. Un dret que, com sap tothom qui ha viscut una dictadura, ens va costar molt car d’obtenir-lo. Perquè només els tirans tenen por que la ciutadania s’expressi amb el seu vot.

Allò que creiem inacceptable és promoure l’abstencionisme. La lluita contra la desafecció i el passotisme polític ens obliga, a tots i a totes, a promoure la participació democràtica, en aquesta com en qualsevol elecció, tan en el cas que les nostres opcions hi siguin reflectides com en el cas que no hi siguin.

La plataforma Balaguer Decideix som partidaris que les consultes populars es normalitzin com a instrument de participació democràtica, tal com passa en diversos països. I, sigui quin sigui el contingut sobre el que es facin les consultes, en promourem la participació amb qualsevol de les tres opcions que la ciutadania tindrà disponibles el 25 d’abril: el SÍ, el NO, i el vot en BLANC.

ARTICLE PUBLICAT AL NÚM. 540 DE LA REVISTA GROC

3 comentaris:

  1. QUAN TINDREU EL LOCAL PER PODER VOTAR A BALAGUER???

    ResponElimina
  2. gràcies pel teu missatge

    a partir de la setmana que ve es podrà votar anticipadament. tindrem una parada al mercat durant 3 dissabtes al matí, una parada per sant jordi durant tot el dia, i un local al portalet els dies de cada dia a la tarda durant els darrers quinze dies.

    paral·lelament està previst fer recollida de vot a domicili per als col·lectius amb mobilitat reduïda, i fins i tot estem valorant posar una urna mòbil en algun esdeveniment important.

    per qualsevol cosa contacta'ns a balaguerdecideix@gmail.com

    ResponElimina
  3. gràcies per contestar a la meva pregunta.

    ResponElimina